Letošní zabijačku jsme si naplánovali na státní svátek 17.11. a zpětně musím říci, že to byla skvělá volba, protože jsme se tam většina sešli brzo po obědě. Navozili věci ještě za světla a i naše prasátko, které letos mělo 140 kg, což tak velké jsme ještě neměli. Postupně se dělali již zaběhnuté aktivity a samozřejmě popíjelo pivo a slivovička, která u zabijačky nesmí chybět. Celkem brzo došla první bečka, tak se ještě před půlnocí narazila druhá. Pokračovalo se hrou aktivity až do hodně pozdní doby.
V sobotu se začalo brzy. Samozřejmě nemohla chybět vaječina ze 30 vajec. A pak už se jen vařilo, popíjelo a čekalo se, až se uvaří maso ve dvou kotlech. Kolem poledne se maso z kotlů vytáhlo a začalo zpracovávat do tlačenek a jitrnic. Letos se škvarkovým mágem stal Viktor a musím říci, že se mu to povedlo. Mimo jiné je i specialista na česnek. Odpoledne padla i druhá bečka, tak nám Svaťa zajistil ještě jednu a zrovna 50l 12° Radegast. Vše probíhalo hladce, včetně úklidu. Tlačenka, jitrnice, škvarky, sádlo, 2 polévky, sekaná, výpečky. Prostě paráda. Večer jsme ještě nachystali maso na uzení – letos ho bude hodně. Večer samozřejmě nemohla chybět oblíbená hra Aktivity. Většina z nás ale byla tou prací znavena, tak se šlo i relativně brzo spát.
V neděli dopoledne proběhl úklid za deště a rozprchli jsme se k domovům. Akce byla skvělá a už se těšíme na uzení.
Supr članeček …. joj enem u jitrnic ujela ruka se solů 🙂
Souhlasím, jitrničky byly slanější. Ale zase podporují chuť na pivo 🙂